Wanneer heb heeft mijn kind kinderfysiotherapie nodig?
Kinderfysiotherapie is voor alle kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar toegankelijk. Dus zowel baby’s, peuters, kleuters, schoolgaande kinderen en middelbare scholieren zijn welkom! De kinderfysiotherapeut heeft specifieke kennis over de groei en ontwikkeling van uw kind en is pedagogisch en didactisch onderlegd. Hieronder een aantal voorbeelden van problemen die op de kinderleeftijd kunnen ontstaan:
- Asymmetrie/voorkeurshouding, overstrekken, overmatig huilen bij baby’s
- Problemen met het uitvoeren van motorische vaardigheden
- Achterblijven van grove en/of fijne motoriek ten opzichte van leeftijdsgenoten
- Schrijfproblemen op school
- Houdings- en bewegingsproblemen
- Pijnklachten of sportblessures
- Tenenlopers, billenschuivers
- Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
- Bewegingsproblemen als gevolg van een ongeluk
- Aangeboren en/of chronische aandoeningen
Wordt het vergoed uit de basisverzekering?
Ja, het wordt altijd 18 keer vergoed vanuit de basisverzekering en komt niet ten laste van het eigen risico. U kunt ook zonder verwijsbrief bij ons terecht.
Wat doen we op de eerste afspraak in Enschede?
Kind en ouders worden samen uit de wachtkamer opgehaald voor de intake.
We beginnen met een vraaggesprekje om de problematiek zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het fijnste is als het kind het zelf kan vertellen, waarbij ouders eventuele aanvullingen kunnen geven. Daarna zullen we doorgaan met een onderzoek. Dit bestaat bij motorische problemen uit twee delen, namelijk observatie en afname van testen. Deze testen bestaan uit allerlei korte spelletjes en taken, zoals bijvoorbeeld iets natekenen, springen en traplopen. Daarnaast wordt er onderzocht of er onderliggende aandoeningen aanwezig zijn die kunnen zorgen voor de motorische problematiek.
Bij andere problematiek zoals sportblessures of houdingsproblemen zal er een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd zodat er een diagnose gesteld kan worden. Daarna wordt besproken hoe lang het ongeveer zal duren om de klacht te behandelen.
Wanneer de tijd dit toelaat zal er nog een korte behandeling worden gegeven.
Wat doen we op vervolgafspraken?
Bij motorische problematiek zal er spelenderwijs worden geoefend waarbij de kinderfysiotherapeut de spelsituatie dusdanig inricht zodat het kind zo snel mogelijk vooruitgang kan boeken. Gedurende het traject zal de voortgang steeds worden vastgelegd en besproken.
Bij andere problematiek zoals sportblessures of houdingsproblemen zal het kind behandeld worden met bijvoorbeeld tape, stretching en oefeningen. Daarbij worden tips en adviezen gegeven over de omgang met de klachten in het dagelijks leven.
Ouders worden altijd betrokken bij de behandeling en er zullen tips gegeven worden over wat ouders thuis kunnen doen om te helpen.